De Witte Raaf is ‘terug’

Hernieuwde kennismaking met Wouter Akkerman, schipper/eigenaar van de Witte Raaf, als lid van de CZT.

Wat vooraf ging

Medio 1996 ben ik lid geworden van de CZT, het jaar waarin ook de Witte Raaf voor een 6 jaar durende restauratie de wal op ging. Daarna zijn de nodige CZT tochten met de Raaf gevaren (zie oude CZT-verslagen). Medio 2008, na een periode als actief lid en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heb ik mijn lidmaatschap van de CZT opgezegd. Reden daartoe was het niet meer deelnemen aan de tochten omdat deze niet meer synchroon liepen met mijn zeil- en bootonderhoudactiviteiten. Een tweede reden was, in het kader van mijn pensioen, het schrappen van alle overbodige niet noodzakelijke privé-uitgaven.

Gezien mijn blijvende interesse in de ontwikkelingen van de CZT verheugde het mij het ten zeerste dat er het initiatief was om via de commissie “Buitengewoon” verder weg gelegen zeilwateren te verkennen. Omdat ik zelf inmiddels de Europese wateren bezeil zou ik met mijn schip van toegevoegde waarde kunnen zijn aan de “Buitengewone” tochten die de CZT organiseert. Reden voor mij om mij weer op te geven als lid van de CZT.

De vaarfilosofie van de Witte Raaf

  • Basisuitgangspunt: De Raaf is een ”open” schip, dat wil zeggen , ieder CZT-lid dat geïnteresseerd is in het schip en het varen daarmee, is welkom.
  • Vaarplanning: er is slechts een globaal vaarschema maar dat is geen bindend vaarprogramma c.q. “spoorboekje”:
    • Er worden trajecten gevaren die voor opstappers en schipper lastig in te plannen zijn. (uiteraard is hier wel de nodige flexibiliteit aanwezig)
    • Er zijn vaargebieden waar de Raaf geruime tijd verblijft, het plannen is dan voor opstappers en schipper is veel eenvoudiger.
  • Op redelijke tijd vooraf worden afspraken gemaakt over op- en afstapplaatsen. Dat vereist van mij en de opstappers enige flexibiliteit. De andere kant van de medaille is dat er (nagenoeg) geen tijdsdruk aanwezig is om aan en bepaald vaarprogramma te voldoen. Carpe Diem is het devies!
  • Er zullen ook perioden zijn dat ik voor enige tijd naar Nederland ga. Als er opstappers zijn die enige kennis van het schip hebben, kunnen zij op het schip passen.
  • Vrijwillige bijdrage in de kosten: de schipper heeft de zorg voor schip en bemanning, de bemanning neemt de dagkosten voor zijn rekening.

Vaarplannen voor 2018

Momenteel staat de Raaf op de kant in Faro, Portugal. Eind februari gaat het schip weer te water en op een mooie ankerplek, waar geen liggelden verschuldigd, zijn wordt het nodige onderhoud verricht, bij het eiland Calutra en/of bij Alcoutim op de Guadiana-rivier. Na vijftien jaar bestaat de behoefte om e.e.a. opnieuw te lakken en in de frisse verf te zetten. Ook moet het teakhouten dek van nieuw rubber voorzien worden.
Daarna gaat het via de Spaanse zuidkust, de Balearen, Sardinië en Elba richting Griekenland.

Opmerking:
Dat de vaarplanning wel eens aangepast kan worden bleek ook dit jaar: gedacht werd om in de Spaanse Ria’s te overwinteren en daar onderhoud aan het dek te doen. Vanwege de weersomstandigheden (veel vocht) zijn we door gevaren naar de Algarve, die betere mogelijkheden biedt. Zo zijn er meer voorbeelden te geven.
Er is ook een website van de Witte Raaf, www.zeilenmetdewitteraaf.nl , maar die is door omstandigheden niet meer actueel. Daar staat een film over de restauratie van de Witte Raaf, de historie van het schip en de reisverslagen van 2004 tot en met 2010.
Daarna heeft de Witte Raaf vaartochten gemaakt naar Scandinavië/Stockholm in 2012 en 2015; in 2016 naar Zuid Bretagne en in 2017 naar Zuid Bretagne, de noordkust van Spanje en Portugal.

Wil je weten waar de Witte Raaf zich nu bevind? Volg dan de volgende link www.vesselfinder.com/?mmsi=244850952

Contact gegevens

Wouter Akkerman / Yvon Pasanea
Scheimel 29
1261 VD Blaricum
Telefoon: 0031-653504551 / 0031-646095383
MMSI: 244850952

Geplaatst in Berichten permalink

Over Wouter Akkerman

Ik ben met werkpensioen maar nog niet met zeilpensioen. Inmiddels 30 jaar in bezit van de Witte Raaf, Momenteel (2017) varend in Portugal richting Griekenland. Ik vind het prima om alleen te zeilen. Ik vind het fijn om anderen te laten delen met het reilen en zeilen van de Witte Raaf.

Reacties zijn gesloten.